Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Holnap 12ig kellene valaki segitene?

Főoldal » Középiskola » Fizika
555
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kölcsönhatás, Gravitacios
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
3)
A gravitációs törvény:
`F=G·(m·m_2)/r^2`
Itt `G` a gravitációs állandó: `"6,67"·10^(-11) (N·m^2)/(kg^2)`
`m` a te tömeged
`m_2` a Föld tömege: `"5,97"·10^(24)\ kg`
`r` a Föld sugara: `6378·10^3\ m`

A nehézségi gyorsulással a súly: `F=m·g`
Ez a két `F` ugyanaz, abból kijön a `g` értéke:
`g=G·m_2/r^2`
számold ki (nem biztos, hogy ki kell számolni, meg szerintem nem kell tudni az adatokat fejből, lehet, hogy csak levezetni kell tudni.)

4)
Az ólomnak nagyobb a sűrűsége, ezért az ólomgolyónak kisebb a sugara (gömb alakú). Ezért amikor közvetlenül egymás mellé tesszük őket, az ólomgolyók középpontjai közelebb vannak egymáshoz, a képletben az `r` kisebb. Mivel az `r` a nevezőben van, ha kisebb, akkor az `F` nagyobb. Szóval az ólomnál nagyobb lesz a gravitációs erő a két golyó között.

5)
`F_1=G·(m_1·m_1)/r^2` az ólomgolyók között fellépő erő
`F_2=G·(m_2·m_2)/r^2` az alumíniumgolyók között fellépő erő
(`r` a golyók középpontjainak a távolsága, vagyis 20 cm mindkét esetben (a sugár duplája).)
`F_1/F_2=(m_1^2)/(m_2^2)` minden más kiesett.

A tömeg kiszámolható a sűrűségből és a térfogatból:
`m_1=ρ_1·V_1` (`ρ_1` az ólom sűrűsége)
`m_2=ρ_2·V_2` (`ρ_2` az alumínium sűrűsége)
A két térfogat egyforma, azok is ki fognak esni:
`F_1/F_2=(ρ_1^2)/(ρ_2^2)`
Nézd meg a sűrűségeket és számold ki.

6)
Ha a golyók sugara `r`, akkor a golyók (gömbök) térfogata `V=4/3·r^3·π`
A golyók tömege: `m=ρ·V=ρ·4/3·r^3·π`
A golyók középpontjainak a távolsága: `2r`
Ezért a köztük fellépő gravitációs erő:
`F=G·(m·m)/(2r)^2=G·(ρ·4/3·r^3·π)^2/(4r^2)=(4/9 G·ρ^2·π^2)·r^4`
Ami zárójelben van, az állandó, vagyis az nem befolyásolja a görbe alakját. Egyedül az `r^4` az érdekes az alak szempontjából. Vagyis rajzolni kell egy ilyen negyedfokú görbét. (Az egy baromi meredeken felmenő görbe: x=1-nél még y=1, x=2-nél már y=16, 3-nál meg már 81.

7)
a) `F=G·(m_1·m_2)/r^2`
`m_1` a Nap tömege, nézd meg
`m_2` a Föld tömege, fentebb írtam
`r` a Föld átlagos távolsága a Naptól, nézd meg.

b) Ez az erő tartja körpályán a Földet, tehát ez a centripetális erő. Ha ezt az erőt elosztjuk a Föld tömegével, megkapjuk a centripetális gyorsulást:
`a_(cp)=F/m_2=G·(m_1)/r^2`

c) `a_(cp)=ω^2·r`
ahol
- `r` a körpálya sugara, ami a Föld átlagos távolsága a Naptól. Váltsd át méterbe.
- `ω` a szögsebesség: `ω=(2π)/T` ahol `T` a Nap keringési ideje, vagyis 1 év. Az évet számold át másodpercbe.
0