Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Operátorok Mátrixa Általános bázisokon

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
624
Valaki tudna mondani erről a témáról nekem valami érthetőt? Nagy katyvasz az egész.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szerintem pedig ez egy tök jó jegyzet. A lényeg az 5. képen van: ahhoz, hogy egy operátor mátrixát meghatározd egy adott bázisban, csak alkalmazni kell az operátort a bázisvektorokra, és az eredményeket be kell írni egy mátrixba. Az 5-6. képen szereplő példa didaktikailag nem túl előnyös, a nulloperátornak még jó hogy csupa nulla mátrixa van. Nézzünk inkább egy másik példát. Számoljuk ki annak az R2→R2 operátornak a természetes bázisbeli mátrixát, ami az első helyen a koordináták összegének kétszeresét állítja elő, második helyen pedig a koordináták különbségét, tehát így működik:

`L([[x],[y]])=[[2x+2y],[x-y]]`

A természetes bázis alatt mindig azt ortonormált bázist kell érteni, amelynek vektorai csak 1 és 0 koordinátákat tartalmaznak, jelen esetben `[[1],[0]]` és `[[0],[1]]`. Azt kell megnézni, hogy mit csinál az `L` operátor ezekkel a vektorokkal:

`L([[1],[0]])=[[2*1+2*0],[1-0]]=[[2],[1]]`

`L([[0],[1]])=[[2*0+2*1],[0-1]]=[[2],[-1]]`

Az `L` operátor mátrixát úgy kapod, hogy ezeket a vektorokat beírod egy mátrixba:

`\mathbf{L}=[[2,2],[1,-1]]`

Ezek után (ebben a bázisban) az L operátor működtetése megfelel az `\mathbf{L}` mátrixszal való szorzásnak. Például:

`L([[3],[2]])=[[2,2],[1,-1]][[3],[2]]=[[10],[1]]`


Az elmélethez ajánlom figyelmedbe ezt a kiváló BME-s jegyzetet:
http://tankonyvtar.ttk.bme.hu/pdf/14.pdf
0