Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Konvergencia sugár SOS

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
700
Tudom, hogy az An/An+1 hatványkritériummal kellene megoldani, de valamiért nekem nem jön ki. Segítene valaki ? Előre is köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`a_n=(n+1)/(n^2+1)`

`a_(n+1)=(n+2)/((n+1)^2+1)=(n+2)/(n^2+2n+2)`

`a_n/(a_(n+1))=((n+1)(n^2+2n+2))/((n^2+1)(n+2))=(n^3+3n^2+4n+2)/(n^3+2n^2+n+2)`

A konvergenciasugár meghatározásához tehát csak egy racionális törtfüggvény határértékét kell kiszámítani:
`rho = lim_(n -> oo) a_n/(a_(n+1))``=``lim_(n -> oo) (n^3+3n^2+4n+2)/(n^3+2n^2+n+2)``=``lim_(n -> oo) (1+3/n+4/n^2+2/n^3)/(1+2/n+1/n^2+2/n^3)``=``(1+0+0+0)/(1+0+0+0)=1`

Tehát a konvergenciasugár 1. Ez ugyebár csak annyit jelent, hogy a hatványsor biztosan konvergens a konvergenciakörének belsejében, azaz az `|x| lt 1` intervallumon. Bár a feladat nem kérte, de ha a teljes konvergenciatartományt meg szeretnéd határozni, akkor az `x=pm 1` határpontokat még külön meg kell vizsgálni.
0