Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segitsen kerem

Főoldal » Középiskola » Fizika
508
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, grafikon, súly
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az első 2 másodpercben egyenletesen növekszik a sebesség, vagyis gyorsul a lift. A végsebesség `2\ sec` után `"2,5"\ m/s`. A gyorsulása ezért `a_1=(Δv)/(Δt)=("2,5"\ m/s)/(2\ s)="1,25"m/s^2`

Aztán 2-től 10 másodpercig (vagyis 8 másodpercen keresztül) állandó sebességgel ment.

Végül 10 és 14 sec között 4 sec alatt lelassult nullára. A gyorsulása ezen a szakaszon `a_2=(Δv)/(Δt)=(-"2,5"\ m/s)/(4\ s)=-"0,625"\ m/s^2`
A negatív gyorsulás lassulást jelent. Úgy is felfoghatjuk, hogy lefelé gyorsul.

Amikor felfelé gyorsul, akkor a gyorsulással nő a súlya, ezzel szemben amikor lefelé gyorsul (lassul), akkor csökken a súlya a gyorsulás mértékével. (Ha olyan nagyon gyorsul lefelé, hogy szabadon esik, akkor nulla lesz a súlya: szabadesésben súlytalanság van; az űrhajó is szabadesést csinál.)

Képletekkel:
- Ha nem gyorsul (tehát pl. áll, vagy állandó sebességgel megy) akkor a súlya `G=m·g`. Ez a helyzet középen.
- Ha felfelé gyorsul, akkor `G=m·(g+a)`
- Ha lefelé gyorsul, akkor `G=m·(g-a)`
(Most nem igazán lefelé gyorsul, hanem felfelé lassul, amikor a gyorsulás negatív, ezért ott is `g+a`-val kell számolni, ami a negatív `a` miatt kivonás jelent.)

a) A súly-idő grafikon:
- Az első 2 másodpercben `G_1=m·(g+a_1)=80\ kg·(10\ m/s^2+"1,25"m/s^2)=...`
- A következő 8 másodpercben állandó a sebesség, ezért a súly `G=m·g=800\ N`
- Az utolsó 4 másodpercben lassul, `G_2=m·(g+a_2)=80\ kg·(10\ m/s^2-"0,625"m/s^2)=...`

Rajzold meg ezeket a kockás füzetedben.

b)
eleje: `s_1=1/2·a_1·t_1^2=1/2·"1,25"m/s^2·(2\ s)^2=...`
közepe: `s=v·t="2,5"m/s·8\ s=...`
vége: `s_2=v·t_2+1/2·a_2·t_2^2="2,5"m/s·4\ s-1/2·"0,625"m/s^2·(4\ s)^2=...`
és add össze őket.
0