Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdések

Főoldal » Középiskola » Fizika
865
Ezt a 2 kérdést kellene megválaszolni:

Az alábbi mozgások közül melyiknél használható a v = s/t képlet?
A) Szabadesés.
B) Egyenletes körmozgás.
C) Gyorsuló körmozgás.
D) Függőleges hajítás felfelé.


Egy 10 m/s sebességgel függőlegesen feldobott labda mennyi ideig tartózkodik a levegőben mielőtt visszaérkezik az kiindulási magasságba? (g =10 m/s2)
A) 1 s
B) 2 s
C) 0,5 s
D) 0,1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Szia!

a V=s/t csak abban az esetben alkalmazható, ha a sebesség állandó. Szabadeséskor, vagy hajításkor ez nem teljesül, gyorsuló körmozgáskor pedig szintén nem (benne is van a nevében), így csak az egyenletes körmozgásnál (B) alkalmazható.

A 10 m/s2 azt jelenti, hogy ha feldobsz egy testet, az másodpercenként 10 m/s-ot veszít sebességéből. Így 10 m/s-ot egy másodperc alatt fog elveszíteni és ennyi idő mire visszaér, tehát 2 s, B.
Módosítva: 9 éve
0

Abban az esetben használható a v=s/t képlet, ha azonos időközök alatt azonos utakat tesz meg, tehát EGYENLETESEN mozog. Egyedül az egyenletes körmozgás ilyen; ha 1 mp alatt 5 cm-t fordul, akkor 2 mp alatt 10-et, és így tovább, ekkor a kör kerületének egy pontja v=5/1=10/2=...=5 cm/mp a sebessége. A többire mindhez lehet ellenpéldát adni, hogy adott részen nem használható a képlet.

A felfelé dobott test (-g)/2*t²+v₀*t+s₀ távolságra jut a kiindulóponttól t másodperc alatt, esetünkben s₀=0, mivel a feldobás helye a nullpont, v₀=10 m/s, g=10m/s². Tehát az a kérdés, hogy hányadik másodpercekben lesz 0 távolságra a labda, tehát a

0=(-10)/2*t²+10*t | kiemelünk t tagot
0=t*((-5*t+10), ennek a megoldásai t=0 és t=2, 0-tól 2-ig 2 sec telik el, tehát 2 másodpercig volt a levegőben a labda.
0