Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két kockát dobunk fel egyszerre. A dobott számok különbségének abszolút értékét tekintsük valószínűségi változónak.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
566
Írjuk fel a valószínűségi változó eloszlását és eloszlásfüggvényét,
továbbá számítsuk ki annak a valószínűségét, hogy a valószínűségi változó értéke 2-nél nagyobb,
de a 4-et nem haladja meg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ez egy diszkrét valószínűségi változó, értéke 0, 1, 2, 3, 4 vagy 5 lehet. Az eloszlás megadása azt jelenti, hogy mindnek megadjuk a valószínűségét.

A két dobás eredményének összes lehetősége 36.

A 0 különbséget eredményező dobások: 11, 22, 33, 44, 55, 66. Ez 6 lehetőség a 36-ból, a valószínűség tehát `6/36=1/6`.

Az 1 különbséget eredményező dobások: 12, 21, 23, 32, 34, 43, 45, 54, 56, 65. Ez 10 lehetőség a 36-ból, a valószínűség tehát `10/36=5/18`.

És így tovább... Az eloszlás:
`P(X=0)=1/6`

`P(X=1)=5/18`

`P(X=2)=2/9`

`P(X=3)=1/6`

`P(X=4)=1/9`

`P(X=5)=1/18`


Az eloszlásfüggvény jelentése: `F(x)=P(X lt x)`, tehát az eddigieket kell összeadni:
`F(0)=P(X lt 0)=0`

`F(1)=P(X lt 1)=1/6`

`F(2)=P(X lt 2)=1/6+5/18=4/9`

`F(3)=P(X lt 3)=1/6+5/18+2/9=2/3`

`F(4)=P(X lt 4)=1/6+5/18+2/9+1/6=5/6`

`F(5)=P(X lt 5)=1/6+5/18+2/9+1/6+1/9=17/18`

`F(6)=F(7)=...=1/6+5/18+2/9+1/6+1/9+1/18=1`

Sajnos nem egységes a szakirodalom abban a kérdésben hogy `F(x)=P(X lt x)` vagy `F(x)=P(X le x)`. Ez folytonos valószínűségi változóknál gyakorlatilag mindegy, diszkréteknél viszont nagyon is fontos, mert ugye akkor eggyel arrébb tolódnak az értékek. A magyar szakirodalomban az egyenlőséget nem megengedő változat gyakoribb, ezért fent is ezt használtam, de az a biztos, ha megnézed, hogy a te tantárgyadban melyik konvenciót használjátok.

Végül annak a valószínűsége, hogy a valószínűségi változó értéke 2-nél nagyobb, de a 4-et nem haladja meg:
`P(2 lt X le 4)=P(X=3)+P(X=4)=1/6+1/9=5/18`
Módosítva: 7 éve
1