Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektorok összege és különbsége

Főoldal » Középiskola » Matematika
838
Hogyan definiáljuk 2 vektor összegét és különbségét. Illetve egy szöveges feladat. Egy szabályos dpbókockával egymás után 2szer dobunk és a dobások sorrendjében leírjuk a kapott értékeket. Mekkora a valószínűsége hogy az így kapott 2jegyű szám osztható 4gyel.Ezen felül egy jó pár kérdésem lenne matematikából teljesen tudatlan vagyok hozzá kérlek segítsetek nagyon sok múlik ezen. Válaszaitokat előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
> Hogyan definiáljuk 2 vektor összegét és különbségét.
Összeg: `vec a + vec b`
Egy pontból kiindulva felmérjük az `vec a` vektort, majd ennek végpontjába (csú¢swába) a `vec b` vektort. A két vektor összege az a vektor, amely az `vec a` vektor kezdőpontjából a `vec b` vektor végpontjába mutat.
Itt egy ábra hozzá:
https://i0.wp.com/matekarcok.hu/wp-content/uploads/2018/04/vektorok_ossze3.jpg?resize=600%2C340&ssl=1
Ezen a fenti ábrán 3 vektor összege is ott van, a `vec c` ugyanezzel a módszerrel került az `veca+vecb` csúcsába.

Különbség: `vec a - vec b`
A legegyszerűbb, ha ezt jegyzed meg:
A `vecb` vektort úgy tudjuk kivonni, hogy a `vecb` ellentettjét hozzáadjuk:
`vec a - vec b=veca + (-vecb)`
Az ellentettvektor egyszerűen az a vektor, ami pont az ellentétes irányba mutat.
Ehhez is itt egy ábra:
https://slideplayer.com/slide/9749247/31/images/6/Vector+subtraction+-+Add+the+negative.jpg
Nézd meg a felső meg az alsó kék vektort: a felső kék `vecB`-nek az ellentettje az alsó kék `-vecB`.

> Egy szabályos dpbókockával egymás után 2szer dobunk és a dobások sorrendjében leírjuk a kapott értékeket. Mekkora a valószínűsége hogy az így kapott 2jegyű szám osztható 4gyel.

A kockán 1-től 6-ig vannak számok. Olyanok jöhetnek ki, hogy:
11, 12, 13, 14, 15, 16,
21, 22, 23, 24, 25, 26,
31, 32, 33, 34, 35, 36,
stb, nem írom le az összeset.

Mikor osztható egy szám 4-gyel? Az a szabály, hogy ha az utolsó két számjegy osztható 4-gyel, de ez most nem segít, mert csak 2 számjegy van. Ha páros, és a fele is páros.
Melyik számok olyanok? nincs jobb módszer, mindet végig kell gondolni:
Az első a 12, a többi 4-esével növekvőek... de úgy bejönnének olyanok is, amiket nem lehet dobókockával kidobni, mert 0 vagy 8 van benne. Azokat zárójelben írom:
12, 16, (20,) 24, (28,) 32, 36, (40,) 44, (48,) 52, 56, (60,) 64

Ez összesen 9 szám, ha jól számolom. Az a kedvező esetek száma.
Az öszes eset pedig az a 6·6=36 szám, aminek a felét felírtam először.
A valószínűséget megkapjuk, ha a kedvező esetek számát elosztjuk az összes esetek számával:
`9/36`
0