Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikaaa

Főoldal » Középiskola » Fizika
813
Egy villamos két megállója közti távolság 1 km. A jármű legnagyobb gyorsulása 3 m/s², a legnagyobb lassulása 4 m/s². A megengedett legnagyobb sebesség 43,2 km/h. A két megálló közti távolságot a – szabályokat betartva – a legrövidebb idő alatt kell megtennie. Mennyi a menetidő? Mekkora utat tesz meg gyorsítva, egyenletesen és fékezve?

Magyarázzátok el, nem értem!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

3,6 km/h 1 m/s, így a 43,2 km/h 43,2/3,6=12 m/s.
Tegyük fel, az utat úgy teszi meg, hogy 3 m/s2 gyorsulással felgyorsul 12 m/s-ra, ezzel megy egy darabig, majd 4 m/s2 lassulással megáll a megállóban, tehát 3 részből fog állni.
Először 0-ról 12 m/s-ra kell gyorsulni. Mivel a gyorsulás 3 m/s2, azaz másodpercenként 3 m/s-ot tud csak gyorsulni, ehhez 12/3=4 s szükséges. Képlettel: t=v/a=12/3=4s.
Eközben természetesen megtesz bizonyos utat, melynek kiszámítására a következő egyenletet alkalmazzuk: s=a/2×t^2, tehát esetünkben s=3/2×4^2=24m, azaz gyorsulása során 24 m-t tesz meg. Ezután megy egy darabig, majd nekiáll lassítani. Azt, hogy mennyit megy ezzel a sebességgel, nem tudjuk, viszont azt igen, hogy addig, hogy pontosan le tudjon fékezni a megállóig, tehát érdemes a 3. szakasszal, azaz a lassítással folytatni. 12 m/s sebességről 4m/s2 lassítással fog megállni, tehát az előző analógjára t2=12/4=3s. De eközben is megtesz bizonyos utat, amit szintén a már ismert egyenlettel számolunk ki: s2=a2/2×t2^2=4/2×3^2=18m.
Tehát 18 méteren fog megállni. Ez pedig azt jelenti, hogy az 1000 m-es útból 24-e gyorsít, 18-at fékez, azaz végül 1000-(24+18)=958 métert fog egyenletes sebességgel megtenni. Ehhez pedig 958/12=79,83 s-ra van szüksége.
Így a teljes út 4+79,83+3=86,83 s-ra van szüksége.
Módosítva: 9 éve
0