Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikaa

Főoldal » Középiskola » Fizika
722
Motorkerékpáros 64,8 km/h sebességgel halad, majd céljához érve 0,5 m/s² egyenletes lassulással megáll. Mennyi idő alatt csökken sebessége az utazó sebesség egyharmadára és mekkora utat tesz meg ezen idő alatt?

Kérlek, magyarázattal!!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v = 64.8 km/h = 64.8 / 3.6 = 18 m/s (kezdősebesség)
a = -0.5 m/s² (gyorsulás)
vkell = 18 / 3 = 6 (ekkora sebességet kell elérnie, az eredeti egyharmadát, ami 6 m/s)

Felírod egyenletben, hogyan éred el a kívánt sebességet (6 m/s), az eredeti sebességből ki kell vonnunk a lassulás felét * az idővel.
Ebből az egyenletből csak az idő az ismeretlen, a szükséges sebességet tudjuk (6 m/s), az eredeti sebességet is (18 m/s), a lassulás 0.5 m/s²
6 = v₀ + a *t
6 = 18 - 0.5*t
0.5t = 12
t = 24 másodperc

Megkaptuk az időt. Már csak be kell helyettesíteni a megtett út képletébe:

s = v0*t + (a/2)*t² = 18 * 24 - 0.25*24² = 432 - 144 = 288 méter
Módosítva: 9 éve
1