Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diszkrét valószínűségi változók 7

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
749
Legyen ξ 5-ödrendű, 1/3
paraméterú binomiális eloszlású valószínúségi változó. Határozzuk
meg a P(ξ = 2) és P(−2 ≤ ξ < 3) valószínúségeket.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az 5-ödrendű binom. eloszlás azt jelenti, hogy 5 dolgot húzunk ki (visszatevésesen).
`p=1/3`

a) `P(ξ=2)=((5),(2))p^2·(1-p)^(5-2)`

b) `P(-2 ≤ ξ  < 3)=` ...
A binomiális eloszlás arról szól, hogy hány esetben jön pont az az esemény, aminek `p` a valószínűsége. Ez tehát egyrészt csak egész szám lehet, másrészt negatívnak nincs értelme. Ezért:
`P(-2 ≤ ξ  < 3) = P(ξ=0)+P(ξ=1)+P(ξ=2)`
számold ki...

1