Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diszkrét valószínűségi változók 5

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
638
Tegyük fel, hogy íjjal tanulunk lőni, a céltáblát 1/5
valószínűséggel találjuk el. Addig
próbálkozunk, amíg egyszer el nem találjuk a táblát. Mennyi a szükséges lövések számának
várható értéke és varianciája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`p=1/5`
Mondjuk annak a valószínűsége, hogy pont a k-adik lövésnél találjuk el: `k-1`-szer mellélövünk `1-p` valószínűséggel, aztán 1-szer bele `p`-vel:
`P(ξ=k)=(1-p)^(k-1)·p`
A nevét mindig elfelejtem, de megkerestem: geometriai eloszlás. Mondjuk ez a puska jó összefoglalónak tűnik: http://web.cs.elte.hu/~htamas/valszam/puska.pdf

A várható érték meg a variancia (szórásnégyzet) ott van a puskában.
1