Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoldana valaki?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
678
Nemtudom megcsinalni es holnapra kene
A sarga reszeset
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
c) Először írjuk át a mértékegységeket azonosra, mondjuk méterre:
5,4 m ; 360 cm=3,6 m ; 2 m 70 cm =2,7 m

Ha téglatest alakúnak vesszük a szobát, akkor 6 darab téglalap határolja, ezek összterülete adja a kifestendő terület nagyságát (illetve majdnem). 2 darab 5,4*3,6=19,44 m² területű "oldalfala" van, de mivel a padlót nem szokás lefesteni, ezért ebből csak az egyiket számoljuk (a plafont), 2 darab 5,4*2,7=14,58 m² területű fal van, ezek összesen 29,16 m² összterületűek, és 2 darab 3,6*2,7=9,72 m² területű, tehát 19,44 m² összterületűek.

Tehát 19,44+29,16+19,44=68,04 m² felületet számoltunk, ám van 6 m²-nyi nyílászárónk, ezt le kell vonnunk, így 62,04 m² felület lefestésére kell felbérelni a mesterembert. Ha 1 m²-ért 2,5 €-t kér, akkor 62,04 m²-ért 2,5*62,04=155,1 €-t fog kérni.

A szoba térfogata 5,4*3,6*2,7=52,488 m³, tehát kifűthető a radiátorral.

d) Váltsuk át dm-re őket: 45 cm=4,5 dm ; 90 cm=9 dm ; 5 cm=0,5 dm. A betonlap térfogata 4,5*9*0,5=20,25 dm³. Ha 1 dm³ tömege 2,2 kg, akkor 20,25 dm³-nyinek 2,2*20,25=44,55 kg.

e) Azt tudjuk, hogy hosszúság*szélesség=alapterület, tehát 5,6*szélesség=24,64, így szélesség=4,4 méter. A szoba térfogata alapterület*magasság=24,64*3,2=78,848 m³

f) A tartályt 6 négyzet határolja, tehát 1 négyzet területe 13,5/6=2,25 m², a négyzet területe oldal*oldal, ahol az oldalak hossza azonos, tehát 1 oldalának hossza 1,5 m. Térfogat=1,5*1,5*1,5=3,375 m³, ennyi víz fér bele.
1