Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Coulomb-törvénye

Főoldal » Középiskola » Fizika
549
Két pontszerű töltés egyenlő sebességgel mozog egy derékszögű koordinátarendszer x és y tengelye mentén az origó felé. Az egyik töltés koordinátája (d;0), a másiké (0;d) a t pillanatban. Mekkora lesz a közöttük fellépő elektromos erő nagysága (képlettel, pl.: q×q/16πεr²), ha k=1/4πε?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha az x tengeklyen `d`-nél van az egyik, az y tengelyen `d`-nél van a másik, akkor a két pont távolsága `r=d·sqrt2`
Az erő:
`F=k·(Q_1·Q_2)/r^2=1/(4πε)·q^2/(2d^2)`

Nincs megadva, hogy milyen sebességgel mozognak, úgyhogy csak ezt lehet kiszámolni, hogy `t` időpontban mekkora az erő. Ha meglenne a sebesség, akkor más időpontra is ki lehetne számolni.
Ha mondjuk `v` a sebesség és `t` időpontban `d`-nél vannak, akkor `t+T` időpontban a `d-v·T` helyen vannak. Olyankor a távolságuk:
`r=(d-v·T)·sqrt2`
Az erő pedig:
`F=1/(4πε)·q^2/(2(d-v·T)^2)`
1