Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az a) opció nem jó, csak nem tudom miért. És a b) -t sem tudom megoldani, de az helyes.

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
628
Készítsen 1 dm3 0,02 M, pH=2,5 foszfát-puffer oldatot.

Rendelkezésre áll: 0,2 M H3PO4 és 0,2 M KH2PO4

A pH-állításhoz használhatunk tömény lúgot, foszforsavat vagy kénsavat.

a) 100 ml 0,2 M KH2PO4-oldathoz adunk 800 ml vizet, az oldat pH-ját foszforsavval

beállítjuk a kívánt értékre és 1 dm3-re egészítjük ki.

b) x ml 0,2M foszforsav és y ml KH2PO4 elegyét 1 dm3-re egészítjük ki. x,y=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, puffer
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A végső oldat molaritása `"0,02"\ M = "0,02"\ (mol)/(dm^3)`, és mivel a térfogata éppen `1\ dm^3`, ezért abban `"0,02"\ mol` oldott anyag van.

Az a) azért nem jó, mert 100 ml 0,2 M-es kálium-foszfát már maga 0,02 mol oldott anyagot tartalmaz, ezért ha hozzáadunk még foszforsavat, már túl sok oldott anyag lesz benne.

b)
Az összes oldott anyag ennyi:
`x/1000·"0,2"\ mol+y/1000·"0,2"\ mol`
Ez kell legyen `"0,02"\ mol`:
`x/1000·"0,2"\ mol+y/1000·"0,2"\ mol="0,02"\ mol`
`x·"0,2"+y·"0,2"=20`
`x+y=100`

A pH=2,5 pedig azt jelenti, hogy `[H_3O^+]=10^(-"2,5")`
A sav+só puffer-oldatok koncentrációiról ezt tudjuk:
`[H_3O^+]=K_s·(["sav"])/(["só"])`

`K_s`:
A foszforsav többértékű sav, háromfajta disszociációs állandója is van. Ez már olyan terület, amihez egyáltalán nem értek, kémikus kellene hozzá. Azt hiszem, 2,5-es pH közelében az első protont adják csak le, tehát az első disszociációs állandóval kell számolni, ami `K_s="6,9"·10^(−3)`, ha jól kerestem meg az interneten.

A `(["sav"])/(["só"])` arány pedig:
A koncentrációk hányadosa helyett lehet számolni az anyagmennyiségek hányadosával is, ugyanis a térfogat úgyis ugyanaz, hisz ugyanabban az oldatban vannak (ami egyébként 1 dm³-re van kiegészítve, de tényleg mindegy ez is, hisz a térfogattal lehetne egyszerűsíteni).
Szóval:
`(["sav"])/(["só"])=(x/1000·"0,2"\ mol)/(y/1000·"0,2"\ mol)`
Ez éppen `x/y`, a többivel egyszerűsíteni lehetett.

Vagyis ez a két egyenlet jött ki:
`10^(-"2,5")="6,9"·10^(−3)·x/y`
`x+y=100`

Amikből ez jön ki:
`x≈"31,4", y≈"68,6"`
0