Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek valaki??

Főoldal » Általános iskola » Matematika
717
Egy henger alakú bödön átmérője 20 cm magassága 1/4 m. A bödön 3/4 részén van zsír. Hány liter zsír van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A térfogatra lesz szükségünk: VHenger=r²*π*M, ahol r=20/2=10 cm=0,1 méter, tehát 0,1²*π*1/4=0,0025π m³ a bödön térfogata, ennek 3/4 részén van zsír, tehát 0,0025π*3/4=0,001875π m³ zsír van benne. Tudni kell, hogy 1 dm³=1 liter, tehát 0,001875π m³=1,1875π dm³=1,1875π liter zsír van a bödönben, ez igény szerint kerekíthető; ha π=3,14-dal számolunk, akkor 1,1875*3,14=5,8875 liter zír található benne.
2