Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Hogyan kell kiszámolni?

130
5/b ,10/b
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Az első ábrát nem tudom, miért raktad oda...

5b)
A Föld minden egyes kg-ot 10 N erővel vonzz (valójában 9,81 N erővel, de biztos kerekítettétek 10-re). Vagyis egy 500 kg tömegű testet 500·10 N erővel vonzz.

10b)
Ez kétféle lehet: a két mozdony lehet mindkettő a szerelvény elején, vagy lehet az egyik az elején, a másik a végén. Nem tudom, hogyan oldottad meg az a) részét a kérdésnek, hova rajzoltad a mozdonyokat.
Szerintem elől és hátul is van 1-1 mozdony, ami elől van, az húzza, ami hátul van, az tolja.
Ha így rajzoltad, akkor a rajzodon látni fogod, hogy mondjuk jobbra húzza az elől lévő, és ugyancsak jobbra tolja a hátul lévő. Vagyis mindkét erő, amit berajzoltál a rajzba, ugynabba az irányba (jobbra) hat. Akkor pedig össze kell adni őket. Tehát az eredő erő 500 kN + 400 kN = 900 kN jobbra.

Ha mindkét mozdony ugyanabban a végében van a szerelvénynek, akkor az egyik húzza jobbra, a másik visszatolja balra, ilyenkor ellentétes irányú a két erő, ki kell vonni őket egymásból. Ekkor 500 kN - 400 kN = 100 kN lesz az eredő erő jobbra. Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás... Remélem, nem így csináltad az a) részt
0