Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valszám

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
552
A sarki bolt eladója megfigyelte, hogy a 10 perc alatt érkező vevők száma Poisson-eloszlást követ.
Azt is észrevette, hogy annak valószínűsége, hogy 10 perc alatt pontosan három vevő jön ugyanannyi, mint annak a valószínűsége, hogy kettő.

Mi a valószínűsége annak, hogy 10 perc alatt legalább 2 vevő jön? (0,8009)

Addig eljutottam, hogy szerintem a k=2 és k=3 -t behejetesítjük és egyenlővé kell tenni őket, ami után elvileg 3-nak kell kijönni a lamdának, mert úgy jön ki az eredmény 0,8009-nek. De akkor sem tudom kifejezni a lamdát, pedig biztos jó egyszerű...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, valszám, poisson
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
* behelyettesítjük
0

Pontosabban a b) kérdésből vettem ki, hogy lamda (10 percre) = 3

b)
Mi a valószínűsége annak, hogy 15 perc alatt pontosan öt vevő érkezik? (0,1708)
0

`P(X=3)=P(X=2)`
`λ^3/(3!)·e^(-λ)=λ^2/(2!)·e^(-λ)`
Lehet osztani `λ^2·e^(-λ)`-val:
`λ/6=1/2`
`λ=3`

Tényleg egyszerű volt.
1