Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
449
1,Mikor mondjuk, hogy két vagy több egész szám relatív primek?
2, egy színházi nézőtéren 30 sor van, az első sorban 20 ülőhely. Minden további sorban kettővel többen férnek el, mint az előzőben. Hányan férnek el a nézőtéren összesen?

3,egy konvex sokszög átlóinak száma 35. Hány oldala van a sokszögnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, Ha 1-en kívül nincs más közös osztójuk.

2, ((20+78)/2)×30=1470. Ahol 78 a 20+22+24... sorozat 30. eleme. Amúgy azt meg így kell kiszámolni: an=a1+(n-1)d, ide behelyettesítve n=20+(30-1)×2 -> n=78. Magyarán 1470 férőhelyes a színház.

3, Az n -oldalú konvex sokszögben húzható átlók száma összesen: n(n-3)/2. Amiből azt jelenti ,hogy 35=n(n-3)/2, ezt átrendezve n2-3n-70=0, megoldva a kapott másodfokú egyenletet -7-et és 10-et kapunk, melyből a -7 az a valóságban nem jó, így 10 oldala van a sokszögnek. Melyet 35=10(10-3)/2-vel ellenőrízhetünk is.
0