Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok. Nagyon kéne a segítség! Köszönöm előre is.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2194
0.25 mol szén-dioxidot hány gramm szén elégetésével állíthatjuk elő?
egyenlet: .......................+........................ → ......................
anyagmennyiségek: .......................+.......................→...................

számítás: .................................. ←-------------- 0,25 mol

tömeg: ...................................
0,25 mol szén-dioxidot ... g szén elégetésével állíthatunk elő.


A víz elektromos bontásával 8 g oxigéngázt fejlesztettünk. Hány g vizet kellett ehhez felbontanunk?
(egyenlet) .........................................................................................
(számítás) .........................................................................................
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
0.25 mol szén-dioxidot hány gramm szén elégetésével állíthatjuk elő?
egyenlet: C + O2 = CO2
anyagmennyiségek: 1 mol + 1 mol = 1 mol

számítás: 1 mol : 0,25 mol = 4 (ez egy egységszám)
[Vagyis: 1 mol : X = 0,25 mol, és ezt az egyenletet rendeztem át a fentire.]

tömeg: Oxigén=16 g/mol = 16 : 4 = 4 gramm
0,25 mol szén-dioxidot 4 g szén elégetésével állíthatunk elő.


A víz elektromos bontásával 8 g oxigéngázt fejlesztettünk. Hány g vizet kellett ehhez felbontanunk?
2 H2O = 2 H2 + O2
Az előbbi egyenletben 2 mol vizet (és oxigént) bontottunk és 2 mol keletkezett, ami 16g. 8g -hoz tehát 1 mol kell -> ehhez 1 mol vizet kell felbontanunk, ami 18 g.
2