Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kis algebra

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
Ha `x^4+1/x^4=194` és `x∈R^+`, akkor mennyi `x+1/x` értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebrai_kifejezések
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`(x+1/x)^2=x^2+1/x^2+2`

`(x^2+1/x^2)^2=x^4+1/x^4+2`

Ezek alapján:

`x+1/x``=``sqrt(x^2+1/x^2+2)``=``sqrt(sqrt(x^4+1/x^4+2)+2)``=``sqrt(sqrt(196)+2)=4`

A gyökvonásokat `x in \text{R}^+` miatt lehet megtenni.
0