Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
798
Határozza meg 2400 és 1960 számok legnagyobb közös osztóját és legkisebb közös többszörösét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először meg kell határozni a két szám prímtényezős felbontását:
`2400=2^5*3*5^2`
`1960=2^3*5*7^2`

A legnagyobb közös osztót a közös prímtényezők alkotják, mindegyikből a kisebbik hatványt kell venni: `2^3*5=40`.

A legkisebb közös többszörösben pedig minden prímtényezőnek benne kell lennie, mégpedig a magasabbik hatványon: `2^5*3*5^2*7^2=117600`.
0