Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dmax=?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
765
Egy köszörűorsó fordulatszáma 2800 1/min. A megengedett kerületi sebesség 40m/s. Mekkora lehet a köszörűkorong legnagyobb átmérője?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A korong peremén elhelyezkedő pontok kerületi sebessége `v=omega r=2 pi n r`, ahol `omega` a szögsebesség, `n` a fordulatszám, `r` pedig a sugár.

Kifejezve a képletből a sugarat: `r=v/(2 pi n)`. A feladatban az átmérőt kérdezték, az a sugár kétszerese: `d=v/(pi n)`.

A sebesség `v=40\text{m}/\text{s}`, a fordulatszám `n=2800 1/\text{min}``=``2800/60 1/\text{s}`. Behelyettesítve ezeket:

`d=40/(pi*2800/60)``~~``0.273\text{m}``=``27.3\text{cm}`
Módosítva: 7 éve
1