Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Differenciálegyenlet általános megoldás..

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
638
Sziasztok! Kicsit elakadtam az következő feladattal, ha valaki tudna segíteni nagyra értékelném! Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
általános, megoldás, differenciálegyenlet, Kezdeti, partikuláris, feltétel
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Majdnem jó eddig, de `root5 y^4` nem `y^2`, hanem `y^(4/5)`. Amiből aztán ez lesz ugyanúgy, ahogy eddig csináltad:
`int\ y^(-4/5)\ dy = int\ x^(1/5)\ dx`
`5·y^(1/5)=5/6·x^(6/5)+C`

A vége pedig:
`y(1)=32` azt jelenti, hogy `x=1` esetén `y=32`
Ez olyan jelőlés, mint hogy `f(1)=32`, és most az `f(x)` függvény neve `y(x)` függvény.

Az általános megoldásban (ahol van `C`) beírjuk `x` helyébe az 1-et:
`5·y^(1/5)=5/6·1^(6/5)+C`
stb, kijön belőle `C`, és azt kell a `C` helyébe írni, hogy a kezdeti feltételt kielégítő partikuláris megoldást megkapjuk.
1

Megoldottam ezek alapján a feladatot...vagyis én visszaírtam x és y helyére is egyaránt, hogy c-t megkapjam. Így akkor helyesnek mondható a feladatmegoldás?

A legutolsó y=5.gyök alatt....stb. az tehát a y(1)=32 kezdeti feltételt kielégítő partikuláris megoldás?

0