Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
973
Sziasztok, matek szóbelire készülök kéne egy kicsi segítség. Mivel nagyon rossz vagyok matekból így erre az oldalra tévedtem, már nem sok időm van tanulni ezért minél hamarabb várnám a megoldásokat aki tud legyen szíves segíteni. (nem vagyok lusta csak egyszerűen hülye vagyok matekból). (lehető legegyszerűbben fogalmazzatok, ha ez nem gond) Nem húzom az időt írom a kérdéseket. Megoldásokat előre is köszönöm!
1.Ábrázolja és jellemezze, a valós számok halmazán értelmezett f(x) =1 függvényt!
X
2, 680 Ft-ot szeretnénk felváltani 5 és 10 forintosokra. Hány darab 5 és 10 forintosunk lesz, ha 5 forintból kétszer annyit kapunk, mint a 10 forintosból?
3, Egy derékszögű háromszög szögeinek aránya 1:2:3. A háromszög köré írható körének sugara 50 cm. Mekkorák a háromszög oldalai?
4,Milyen ponttranszformációt nevezünk középpontos tükrözésnek? Sorolja fel a középpontos tükrözés tulajdonságait!

5, Egy számtani sorozat első eleme a1, különbsége d. Adja meg az első n tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, érettségi, segítség, szóbeli, sos, help, sürgős,
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

7
Innen tudjátok letölteni: https://www.mediafire.com/file/9cosis249b88t1k/matek.rar/file
Igazából számolás kellene a definíciókat kikeresem interneten. Persze nem várom el senkitől,hogy megcsinálja az összeset,de ha csak egyet is megoldasz nekem nagy segítség. Ha megcsináltál egyet kérlek írd mellé a tétel számot és hányas feladat. Köszönöm!
0

1)

UPDATE: EZ NEM JÓ, NEM AZ F(X)=1, HANEM AZ F(X)=1/X FÜGGVÉNYRŐL VAN SZÓ!!!
ALUL MEGCSINÁLTAM AZT IS

`f(x)=1`
Vagyis ez egy olyan függvény, ami `x`-hez az 1-et rendeli. Nincs a jobb oldalon sehol sem `x`, ezért nem függ az `x`-től a függvényérték, vagyis bármekkora is az `x`, 1 lesz a függvényérték.
Rajzolj egy koordinátarendszert, a vízszintes tengely az `x`, a függőleges tengely (vagyis a magasság) az `f(x)`. Minden `x`-hez, bármelyik pontot is választod ki a vízszintes tengelyen, 1 magasan kell fölötte pöttyöt tenni, Ebből pedig egy vízszintes egyenes lesz 1 magasan.

Ábrázolás megvan.

Jellemzés:
Értelmezési tartomány: valós számok (ez bele volt írva a feladatba)
Értékkészlet: csak az 1
Zérushely: nincs
A függvény menete: se nem növekvő, se nem csökkenő
Szélsőérték: a globális maximuma is 1 és a globális minimuma is 1
Korlátosság: alulról és felülről is korlátos, a korlát 1
Folytonosság: mindenhol folytonos
Párosság: páros függvény, mert tengelyesen szimmetrikus a képe az y tengelyre
Konvexitás: se nem konvex, se nem konkáv
Periódikusság: nem periódikus (vagy az is lehet, hogy mindenre periódikus)
Módosítva: 7 éve
0

2) 680 Ft

> ha 5 forintból kétszer annyit kapunk, mint a 10 forintosból

Van mondjuk `x` darab 10 forintos és dupla annyi, tehát `2x` darab 5 forintos.

A 10 forintosok összes értéke `x·10=10x` Ft
Az 5 forintosok értéke `2x·5=10x` Ft
A kettő együtt `20x` Ft, ez pedig éppen 680 kell legyen:
`20x=680`
`x=680/20=34`

Vagyis van 34 darab 10 forintos és 2·34=68 darab 5 Ft-os.

Ellenőrzés:
34·10+68·5=340+340=680 Ft, jó.
0

3)
A szögek aránya 1:2:3
Mondjuk ha a legkisebb szög `α`, akkor `α:2α:3α` a három szög aránya.
A háromszög szögeinek az összege 180 fok:
`α+2α+3α=180°`
`6α=180°`
`α=(180°)/6=30°`

A többi szög tehát `2σ=60°` és `3α=90°`
Tényleg derékszögű a háromszög, ahogy a feladat mondta is.

A 30:60:90 fokos háromszögről van szó. Ez egy ismert nevezetes háromszög, pont ez a félbevágott szabályos háromszög egyik fele. Rajzolj hozzá képet, ilyesmit:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/30-60-90.svg
A szabályos háromszög minden oldala egyforma, a felének pedig ha a legnagyobb oldala (átfogó) `2`, akkor a legkisebb oldala (egyik befogó) `1`, a harmadik oldal (másik befogó) pedig, ami Pitagorasszal jön ki, `sqrt3`. Vagyis a rövidebbik befogónak a `sqrt3`-szorosa a hosszabbik befogó.

A háromszög köré írt körről van szó.
Derékszögű a háromszög, annak nevezetes a köréírt köre, Thalesz körnek hívják. Rajzolj ilyesmit:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Thal%C3%A9sz-t%C3%A9tel#/media/File:Thales_Tetel.png
A kör középpontja éppen az átfogó közepén van, ezért ha a kör sugara 50 cm, akkor a háromszög átfogója `100` cm hosszú.
Annak a fele a legkisebb oldal, vagyis `50` cm
A harmadik pedig `50·sqrt3` cm.
0

4)
középpontos tükrözés
Ezt nézd meg valahol, sok helyen le van írva.
0

5)
A sorozat elemei ezek:
`a_1`
`a_2=a_1+d`
`a_3=a_1+2d`
`a_4=a_1+3d`
...
`a_n=a_1+(n-1)d`

Ezek összegét kell tudni fejből, nem kell levezetni semmit:
`S_n=n·(a_1+a_n)/2=n·(2a_1+(n-1)·d)/2`
0

1)
`f(x)=1/x`

Ábrázolás: Jó nagy koordináta-rendszert rajzolj a kockás füzetedbe, hogy a közepén legyen a nulla. Legyen jobbra-balra meg fel-le is nagy hely. Mondjuk 4 kocka jelentsen 1-et, és akkor jobbra-balra is legyen 16-16 kocka, hogy -4-től +4-ig elférjen minden.

Aztán x=1/4, x=1/2, x=1, x=2, x=4-nél mindnél számold ki f(x)-et, ezek lesznek: 4, 2, 1, 1/2, 1/4. Jelöld be ezeket a pontokat.
Ugyanígy negatív x-ekre is számold ki -1/4, -1/2, -1, -2, -4 ezeknél.
Végül kösd össze a felrajzolt pontokat. Ilyesmi lesz:
https://hu.depositphotos.com/46758631/stock-illustration-diagram-of-mathematics-function-hyperbola.html

Jellemzés:
Értelmezési tartomány: valós számok (ez bele volt írva a feladatba)
Értékkészlet: valós számok a 0 kivételével
Zérushely: nincs
A függvény menete: szigorúan monoton csökkenő a ]-∞;0[ (vagyis negatív számok) és a ]0;∞[ (vagyis pozitív számok) intervallumán is, nullánál szakadása van
Szélsőérték: nincs szélsőértéke
Korlátosság: nem korlátos
Folytonosság: az x=0 kivételével mindenhol folytonos
Párosság: páratlan függvény, mert középpontosan szimmetrikus a képe az origóra
Konvexitás: negatív számok intervallumán konkáv, pozitívakon konvex
Periódikusság: nem periódikus
0