Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
524
Tapasztalat alapján 10-ből 4 évben szenved jelentős fagykárt egy bizonyos gyümölcsültetvény. Mekkora a valószínűsége, hogy a következő 7 évben
1) nem lesz fagykár?
2)lesz fagykár
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
> Tapasztalat alapján 10-ből 4 évben szenved jelentős fagykárt egy bizonyos gyümölcsültetvény.
Vagyis a fagykár valószínűsége p=4/10

1) nem lesz 7 évben fagykár:
Annak a valószínűsége, hogy 1 évben nem lesz fagykár, az 1-p=6/10
Akkor pedig az, hogy 7-szer egymás után sose lesz, annak (1-p)⁷ a valószínűsége. Számold ki.

2) Lesz fagykár valamikor a következő 7 évben:
Kiszámoltuk, hogy mi a valószínűs³ége, hogy nem lesz egyikben sem a 7 év közül. Akkor pedig az, hogy lesz, az a fordítottja:
1 - (1-p)⁷ = ... számold ki
1