Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS❗

Főoldal » Középiskola » Matematika
622
Mennyivel egyenlő x² + 1/ײ értéke,ha x+ 1/× =5?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x+(1/x)=5 egyenlőséget négyzetre lehet emelni. Ezt az (a+b)²=a²+2ab+b² nevezetes azonossággal lehet megtenni, így ez lesz belőle:
x²+(2×x×(1/x))+(1/x)²=25
x²+2+(1/x²)=25
x²+(1/x²)=23

És meg is van az eredmény :)
1