Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6. A tej 61%-a tejszín, a tejszín 42,5%-a vaj. Hány százaléka a tejnek a vaj? Hány liter tejből készül 2,5 liter vaj?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1013
Csak annyi lenne, hogy hogyan induljak el? Mondjuk ehhez nem kell az, hogy hány liter tejjel számoljak ahhoz, hogy meg kapjam az első kérdésre a választ?
Előre is köszi :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a tejnek a 61%-a tejszín, az azt jelenti, hogy 61/100-ad része tejszín. Mivel a tejszínnek 42,5%-a vaj, így a tejszín 42,5/100-ad része vaj. Vagyis a tej 61/100-ad részének a 42,5/100-ad részét kell venni, azaz 0,61×0,425=0,259 tehát 25,9%-a a vaj a tejnek. A százalékok számolásához tehát nem feltétlenül van szükség konkrét számokra :)
Jelüljük a tej mennyiségét x-szel. X-nek a 25,9%-a, vagyis 25,9/100-ad része = 2,5 liter, vagyis:
0,259x=2,5
x=9,65 liter tejből készült.
1