Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számok átváltása 2-es számrendszerből 10-esbe

Főoldal » Középiskola » Matematika
1523
Előre is köszi a választ! :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Tegyük fel van egy kettes számrendszerbeli számod 1001. A kettes szám hatványaival kell szoroznod. Az egyes helyiértéken lévő 1-et meg kell szoroznod a 2 nulladik hatványával, azaz eggyel. A tízes helyiértéken lévő nullát 2 első hatványával kell szoroznod. A százas helyiértéken a nullát a kettő második hatványával kell szoroznod, majd az ezres helyiértéken az egyet a kettő harmadik hatványával. És ezeket össze kell adni. Ezért: 1001(kettes számrendszerbeli szám, ezt általában egy jobb alsó sarokba írt kettessel jelöljük)=1*2^3+0*2^2+0*2^1+1*2^0= 1*8+1*1= 9(tízes számrendszerbeli szám)
Remélem érthető volt. A lényeg, hogy az egyes helyiértéken lévő számot mindig a kettő nulladik hatványával kell szorozni és innen megy felfelé a hatványok számértéke.
Módosítva: 7 éve
0