Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki el tudná magyarázni?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
850
Hány mol/dm3 a koncentrációja annak az oldatnak, amelyet 34,5 cm3 0,25 mol/dm3 koncentrációjú réz-szulfát-oldatnak 0,48 dm3 vízzel való hígításával készítettünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia! :)

Ennek a CuSO4 oldatnak a koncentracioja:
c=n(oldott anyag)/V(oldat)
Ez a kerdes, amit ezzel az összefüggéssel lehet meghatarozni.
Feltehetjuk magunknak a kerdest:
Milyen adatok kellenek ahhoz, hogy ezt ki tudjuk szamolni?
Latszik, hogy ehhez szuksegunk van a vegso higitott oldat terfogatahoz, es az oldott anyag tehat a CuSO4 so anyagmennyisegere.
Milyen adatokbol tudunk gazdalkodni?
Egyreszt meg van az alap CuSO4 oldat terfogata, es koncentracioja. Holalalalala ez mit jelent?
Az, hogy ebbol meg tudjuk hatarozni a CuSO4 anyagmennyiseget a fenti keplet alapján.
0.25 mol/dm3=n/0.0345 dm3. (Mertekegyesekre figyeljunk!)
Ebbol n(CuSO4) = 0.08625 mol.
Ez a mennyiseg marad a CuSO esetén a higitas utan is hiszen az alapoldathoz semmi mast nem adtunk csak vizet.
Tehat mar csak az oldat terfogatara van szuksegunk, ahhoz hogy a higitott oldat koncentraciojat meg tudjuk. :)
Az alapoldat 0.0345 dm3, ehhez adunk 0.48 dm3 vizet, tehat a vegso oldat: 0.5145 dm3
Megvan mind a ket adatunk, mar csak a koncentrácio kepletebe be kell helyettesitenunk:
c=0.08625mol/0.5145 dm3=0.17 mol/dm3
Gondoljuk at hogy realis-e az eredmeny!
0.25 mol/dm3-is oldat van elotted egy fozopoharba az asztalon. Ez azt jelenti, hogy egysegnyi terfogatu, tehat 1 dm3 előtted levo oldatban 0.25 mol CuSO4 uszkal. Ha ehhez barmekkora mennyisegu vizet adsz, akkor nyilvan a koncentracio csokkeni fog, hiszen nagyobb mennyisegu vizben nagyobb lesz az eloszlasa a 0.25 mol CuSO4-nak,kevesebb anyagmennyisegu jut egysegnyi (1 dm3) terfogatra. Így érthető? Ha van valami kerdesed irj nyugodtan! :)

Megjegyzes: buszrol irtam ezt telefonnal szoval a szamolast ellenorizd, mert lehet, hogy elszamoltam valamit.
Módosítva: 7 éve
0