Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítési feladatok?

Főoldal » Középiskola » Kémia
991
31,6 cm3 térfogatú, 15.0 tömeg%-os, 1.071 g/cm3 sűrűségű sósavat 2,30 dm3 térfogatra hígítunk. Hány mol/dm3 lesz a keletkező oldat anyagmennyiség-koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Tapasztalatom szerint a diákoknak az a gondolkodásmód a legmegfelelőbb többnyire, amit az előző feladatomban írtam Neked. Ha az úgy jó, akkor kövessük ezt a gondolatmenetet, ha nem akkor mutatok másféle gondolkodási lehetőséget is. :)

Mit kér a feladat?
Anyagmennyiség koncentrációt (a végső oldatét).
Hogy számolunk anyagmennyiség koncentrációt?
c=n(oldott anyag)/V(oldat)
Hogy számoljuk ki a fenti két adatot?
Abból, amink van. Megvan az alapoldat térfogata, és sűrűsége, ebből tudunk számolni tömeget a ró=m/V összefüggés alapján. Ha az adatokat behelyettesíted, akkor megkapod, hogy m=33,6436 g. Ez tehát az alapoldatunk.
Miért számoltuk ki az előbbit?
Azért, mert ha megnézed a feladatot, akkor látod, hogy megvan adva egy tömegszázalék az alapoldatra vonatkozva. A tömegszázalék definíciójából adódik, hogy ha rendelkeznénk az alapoldat tömegével, akkor meg tudjuk határozni, hogy abban mekkora mennyiségű (tömegű) sósav van. A tömegből, pedig ki tudjuk számolni az anyagmennyiséget, tehát a 2. pontban az egyik adatunk már meg is lenne. A tömeget pedig tudjuk számolni az alapoldatnak, hiszen megvan a sűrűség, és a térfogat.
Hogyan tovább?
Tehát eddig ott tartunk, hogy kiszámoltuk az alapoldat tömegét, ami 33,6436 g-nak jött ki. Ennek a 15%-át alkotja sósav, így számoljuk ki, hogy ez mekkora mennyiségnek felel meg.
(Vagy beszorzod a tömeget 0,15-el, vagy használod a tömegszázalék képletét, ami ugye: w%=m(oldott anyag/m(oldat), és a végeredményt megszrzod 100-al).
33,6436 g * 0,15= 5 g.
n(HCl)=5g/36,5g/mol=0,139 mol.
Tehát az egyik szükséges adatunk megvan. Mi a helyzet a végső térfogattal, azt, hogy határozom meg?
Sehogy, mert benne van a feladatba. :) 2,3 dm3-re hígitod, ez a végső oldat térfogata.
Megvan mind a két adat a koncentrációhoz, így:
c=0,139 mol/2,3 dm3=0,06 mol/dm3
Így érthető? :)
Módosítva: 7 éve
0