Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítési feladatok?

637
31,6 cm3 térfogatú, 15.0 tömeg%-os, 1.071 g/cm3 sűrűségű sósavat 2,30 dm3 térfogatra hígítunk. Hány mol/dm3 lesz a keletkező oldat anyagmennyiség-koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Tapasztalatom szerint a diákoknak az a gondolkodásmód a legmegfelelőbb többnyire, amit az előző feladatomban írtam Neked. Ha az úgy jó, akkor kövessük ezt a gondolatmenetet, ha nem akkor mutatok másféle gondolkodási lehetőséget is. :)

Mit kér a feladat?
Anyagmennyiség koncentrációt (a végső oldatét).
Hogy számolunk anyagmennyiség koncentrációt?
c=n(oldott anyag)/V(oldat)
Hogy számoljuk ki a fenti két adatot?
Abból, amink van. Megvan az alapoldat térfogata, és sűrűsége, ebből tudunk számolni tömeget a ró=m/V összefüggés alapján. Ha az adatokat behelyettesíted, akkor megkapod, hogy m=33,6436 g. Ez tehát az alapoldatunk.
Miért számoltuk ki az előbbit?
Azért, mert ha megnézed a feladatot, akkor látod, hogy megvan adva egy tömegszázalék az alapoldatra vonatkozva. A tömegszázalék definíciójából adódik, hogy ha rendelkeznénk az alapoldat tömegével, akkor meg tudjuk határozni, hogy abban mekkora mennyiségű (tömegű) sósav van. A tömegből, pedig ki tudjuk számolni az anyagmennyiséget, tehát a 2. pontban az egyik adatunk már meg is lenne. A tömeget pedig tudjuk számolni az alapoldatnak, hiszen megvan a sűrűség, és a térfogat.
Hogyan tovább?
Tehát eddig ott tartunk, hogy kiszámoltuk az alapoldat tömegét, ami 33,6436 g-nak jött ki. Ennek a 15%-át alkotja sósav, így számoljuk ki, hogy ez mekkora mennyiségnek felel meg.
(Vagy beszorzod a tömeget 0,15-el, vagy használod a tömegszázalék képletét, ami ugye: w%=m(oldott anyag/m(oldat), és a végeredményt megszrzod 100-al).
33,6436 g * 0,15= 5 g.
n(HCl)=5g/36,5g/mol=0,139 mol.
Tehát az egyik szükséges adatunk megvan. Mi a helyzet a végső térfogattal, azt, hogy határozom meg?
Sehogy, mert benne van a feladatba. :) 2,3 dm3-re hígitod, ez a végső oldat térfogata.
Megvan mind a két adat a koncentrációhoz, így:
c=0,139 mol/2,3 dm3=0,06 mol/dm3
Így érthető? :)
Módosítva: 4 éve
0