Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék számításban tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
591
131,7 g szilárd kálium-jodidot feloldunk 600 cm3 desztillált vízben. A keletkezett sóoldat sűrűsége 20C-on 1,147 g/cm3. Számítsuk ki az így kapott oldat anyagmennyiség koncentrációját és a tömegszázalékos összetételét!
nekem a konc. kijött 0,7934/0,6= 1,322 mol/dm3
és a m/m%-ra 16,1
nem vagyok biztos az eredményben ezért kérem a segítségeteket, előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
A feladat megoldásod nem jó, elvi hiba van benne ami már onnan látszik, hogy koncentrációnál 0,6 dm3-al osztottál. Ugye a koncentrációt úgy számoljuk, oldott anyag anyagmennyiségét osztjuk az OLDAT (!) térfogatával, és a 0,6 dm3 az csak az oldószer térfogata, ami ugye jelen esetben a víz.
V(oldat)=m/ró, tehát 713,7g/1,147 g/cm3=637,925 cm3 = 0,637925 dm3.
Ez a 713,7 g az oldat tömegére úgy jött ki, hogy ugye m(oldat)=m(oldószer)+m(oldott anyag), ami jelen esetben 600 cm3=600 g H2O, és 131,7 g KI.
Az anyagmennyiséget jól számoltad ki az kerekítve ugye 0,8 mol. És c=0,8 mol/0,637925 dm3 = 1,254 mol/dm3.
A tömegszázalékra hasonló megfontolások alapján fel lehet írni, hogy: w%=(131,7g/713,7g)*100% = 18,.45%-os lesz a keletkező oldat.
0