Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
685
1, Mágneses mezőben, elhanyagolható surlódás mellett egyenletesen mozgatunk egy vezetőt. Kell e ehhez erőt kifejtenünk, és miert?
a, feszültség indukálódik, áram nem
b, mindkettő indukálódik?

2, Miért fékeződik jobban a kerékpár kereke, amikor a kerékpár lánpája erősebben világít?

3, A mágnes nem vonzza az aluminiumot. De egy egy mágnesezett korongot ejtünk le egy aluminium csövön nagyon lassan ér talajt. Miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
a) Nem kell, mert ha 0 az áramerősség, akkor nem végzünk munkát
b) Igen, W=U·I·t a végzett munka, ahhoz pedig erő kell (W=F·s)

2)
Itt nem valami mai lámpáról van szó, hanem dinamósról, amit a kerék hajt. Ha erősebben világít a lámpa, ahhoz nagyobb energia (munka) kell, amit a forgó kerék szolgáltat (hajtja a dinamót, amiben feszültség indukálódik, és a fogyasztón (lámpán) keresztül áram folyik, W=U·I·t). Megint a W=F·s képlettel jön be az erő, az pedig lassítja a forgást, illetve nehezebb miatta hajtani a bicajt.

3)
A mozgó (vagyis változó) mágneses tér miatt az alumíniumban feszültség indukálódik és áram folyik. Ahhoz pedig munka kell, amitől a korong lassul.
0