Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 3

Főoldal » Középiskola » Fizika
524
10kg 27°C hőmèrsèkletű ólmot kell megolvasztanunk egy petróleumègő segítsègèvel amelynek hatásfoka 30%. Milyen mennyisègű petróleumra van szüksèg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Néhány adatra a feladat megoldásához szükség van.
Petróleum égéshője: `48\ (MJ)/(kg)`
Ólom fajhője: `0,13\ (kJ)/(kg\ °C)`
Ólom olvadáshője: `20\ (kJ)/(kg)`
Ólom olvadáspontja: `327\ °C`
A petróleum által felszabadult hő felmelegíti, majd megolvasztja az ólmot.
Képlettel:
`L_p*m_p*η\ =\ c_(Pb)*m_(Pb)*ΔT\ +\ L_(Pb)*m_(Pb)`
`48000 (kJ)/(kg)\ *\ m_p\ *\ 0,3\ =\ 0,13\ (kJ)/(kg*°C)\ *\ 10\ kg\ *\ (327°C\ -\ 27°C)+\ 20\ (kJ)/(kg)\ *\ 10\ kg`
`m_p\ =\ (330\ kJ)/(14400\ (kJ)/(kg)\ )=\ 0,023\ kg` Petróleum
Módosítva: 7 éve
0