Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 1

Főoldal » Középiskola » Fizika
483
25.50 kg 12,5 °C hőmèrsèkletű vízbe 6.17kg 80 °C-os fèmet teszünk. A keverèk hőmèrsèklete 14.5 °C lesz. Határozd meg a fèm fajhőjèt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m_1=25,5 kg`
`T_1=12,5 °C`
`m_2=6,17 kg`
`T_2=80 °C`
`T_k=14,5 °C`
A fémdarab által leadott hőmennyiség melegítette fel a vizet.
`Q_(\l\e\a\d\o\t\t) = c_v*m_v*ΔT_1`
`Q_(\f\e\l\v\e\t\t) = c_(fém)*m_(fém)*ΔT_2`
`c_(fém) = (c_v*m_v*ΔT_1)/(m_(fém)*ΔT_2) = (4200 J/(kg*°C)*25,5 kg*2°C)/(6,17 kg*65,5 °C)`
`c_(fém) = 530 J/(kg*°C)`
0