Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Izomer

53
Írja fel a C3H5Cl2 képletű vegyületek lehetséges szerkezeti izomerjeit és nevezze el őket! Van-e közöttük olyan, amelynél fellép a geometriai vagy az optikai izoméria? Válaszát indokolja!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

5
Szia!
Biztosan 5 hidrogén van a feladatban?
Ugyanis ha ez a molekula tartalmaz egy kettős kötést, akkor 4 hidrogénnel lehet telíteni, ha nincs benne egy kettős kötés sem, akkor pedig 6 hidrogén kell.
Ha ezt megírod akkor utána tudom írni a választ.
0

Illetve még ami lehet, hogy biztosan 2 klór van? Tehát jó az az 5 hidrogén 1 klórral, 2 klórral vagy 4 vagy kevesebb, vagy pedig 6 hidrogénnel lehet telíteni. Szóval önmagamat ismételve így nem okés ez a molekula.
0

Igen valóban C3H6Cl2
0

Köszi
Tehát ha C3H6Cl2 az összegképlet, akkor ennek hat vegyület fog megfelelni, ezek:
- 1,1-diklórpropán
- 1,2-diklórpropán
- 1,3-diklórpropán
- 2,2-diklórpropán
- 2,1-diklórpropán
- 2,3-diklórpropán
Ezek szerkezeti képletét a csatolt képen láthatod.

Geometriai izoméria egyik esetben sem lép fel, mert annak az a lényege, hogy egy vegyületnek legyen egy olyan atomcsoportja, amelyben a ligandumok egymástól távol helyezkednek el az egyik esetben, amíg a másik esetben pedig közel. Ennek feltétele legalább egy C-C kettős kötés, mivel a kettős kötés gátolja a szénatomok közötti elfordulást.

Optikai izoméria sem lép fel, mert annak feltétele, hogy a központi atomhoz négy különböző ligandum kapcsolódjon, azonban ez itt nem történik meg. (CHFBrCl-nak pl van optikai izomere).

A magyarázat is érdekel, vagy jó ez így?
Módosítva: 4 hónapja
0

Korrigálás:
Nem hat, hanem hét vegyület felel meg, szóval bocsi, a hetedik a 3,3-diklórpropán.
Az optikai izomériánál pedig négy különböző atom/ligandum, az atomot is fogalmazd bele ahova kell ez, hogy minél pontosabb legyen.
0