Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Abszolút érték függvény ábrázolása [-4;4] intervallumon, ÉT, ÉK, zérushely

Főoldal » Középiskola » Matematika
942
Hogyan kell ezt ábrázolni? Előre is köszi a választ
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A csatolt képen látható, hogyan ábrázolunk ilyen függvényt. Azonban a programba egyszerűen nem tudom, hogyan kell az intervallumos értelmezést beleírni, így picit hülyén néz ki.
Röviden a lényeg:
1. Egy k szám abszolútértéke önmaga, ha k>0, és a mínusz egyszerese, ha k<0. 0 abszolútértéke 0. (Abszolútérték: a számegyenesen a 0-tól való távolsága egy számnak).
Tehát 6 abszolútértéke 6, -6 abszolútértéke szintén 6.
2. Ezt grafikusan úgy tudjuk ábrázolni, hogy minden x számnál mekkora y értéket vesz fel.
3. A 2-es pont az 1-es tudatában már könnyű, hiszen ha x=0, akkor a függvény az y tengelyen a nullát veszi fel. Ha x=1, akkor mivel ennek abszolútértéke 1, ezért a függvény ezt az értéket veszi fel az y tengelyen. Ha x=-1, akkor az y tengelyen az 1 értéket fogja felvenni.
4. [-4;4] intervallumon kéri, ez azt jelenti, hogy az x tengelyen csak -4-től 4-ig mehetsz el, ha nem lenne intervallum, akkor a függvény a végtelenségik menne felfele.

ÉT: x∈R, hiszen minden x valós szám
ÉK: y∈absx, tehát a nemnegatív valós számok halmaza
Zérushely: x=0, mert csak ebben az egy pontban metszi az x tengelyt.
1