Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú függvény ábrázolása [-3;3] intervallumon

Főoldal » Középiskola » Matematika
1109
Hogyan kell ezt ábrázolni? (Sose voltam jó a függvényekbe, nézzétek el, légyszi :) )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a másodfokú függvény nincsen transzformálva, tehát hozzárendelési szabálya y=x^2, vagy másképpen f(x)=x^2, akkor annyi a teendőd, hogy az intervallum miatt az x tengelyen -3-től, 3-ig ábrázolod a parabolát.
A másodfokú függvény ábrázolása:
Minden x érték esetén az x-nek a négyzetét veszi fel a függvény az y tengelyen. Tehát az x tengelyen ha 1 van, akkor y tengelyen is 1 lesz, mert 1^2=1, x tengelyen 2 van, akkor az y tengelyen 4-nél fogja felvenni a függvény az értékét, mert 2^2=4.
Mivel intervallumon kéri a feladat, ezért ugyan ezt megcsinálod még -3-ra, és +3-ra is úgy, hogy készítesz egy az x tengelyen átmenő "határvonalat", amely az x tengelyt a -3-nál metszi, és ugyan ezt teszed +3-nál is. A parabolát pedig egészen addig húzod meg, ameddig bele nem ütközik ebbe a határvonalba. Lásd a csatolt képen. Ha van valami kérdésed akkor nyugodtan még írj. :)
1