Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció

Főoldal » Középiskola » Kémia
734
10,00 cm3 kénsav-oldatot titrálunk 0,16 mol/dm3 KOH oldattal. 16,00 cm3 fogy. Mennyi a kénsav-oldat koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha felírod az egyenletet: H₂SO₄ + 2 KOH = K₂SO₄ + 2 H₂O
Tudjuk, hogy a KOH oldat 0,16 mol/dm³ koncentrációjú, és 16 cm³= 0,016 dm³ van belőle. Ebből kiszámolhatjuk, hogy a KOH-oldatban hány mol KOH van:
0,016×0,16=2,56×10-3 mol KOH-val titráltuk az oldatot. Mivel az egyenletből tudjuk, hogy a kénsav a KOH-val 1:2 arányban reagál, és tudjuk, hogy ebből a KOH anyagmennyisége 2,56×10-3 mol, így ha ennek a felét vesszük, akkor megkapjuk, hogy (2,56×10-3)/2=1,28×10-3 mol kénsav reagált. Mivel a kénsav térfogata 10 cm³=0,01 dm³, ki tudjuk már számolni a koncentrációját:
(1,28×10-3)/0,01 = 0,128 mol/dm³
Remélem tudtam segíteni :)
0