Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gondoltam egy számra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1535
Gondoltam egy számra, elvettem belőle hatot, majd a külömbséget megszoroztam 5-el, igy azt kaptam, mintha a számhoz hozzáadtam volna 14-et. Melyik számra gondoltam?
Valaki le tudná vezetni könyörgöm, holnap TZ és ezen múlik a 4-esem :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
témazáró
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeknél a típusú feladatoknál nagyon egyszerű a gondolkodásmenet. :) Annyi az egész, hogy a gondolt számot nevezzük el X-nek, és ebből felírunk egy elsőfokú algebrai egyenletet, úgy, hogy az X-el tulajdonképpen végigvisszük a műveleteket.
Tehát így:
X-6 --- Gondoltam egy számra elvettem belőle hatot
(X-6)*5 --- Ezt a különbséget megszoroztam 5-el
A végén pedig: (X-6)*5=X+14, tehát ugyan annyi, mintha a gondolt számhoz hozzáadnál 14-et.
Ha ezt megoldod, akkor megkapod, hogy a gondolt szám X=11
Ellenőrzés:
(11-6)*5=25, ennek ugyan annyinak kell lennie, mintha 11-hez hozzáadsz 14-et, és 11+14=25, tehát a megoldásunk jó.
Ha van valami kérdésed írj nyugodtan, és sok sikert a TZ-hez:)
1