Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kör középpontja érintő

Főoldal » Középiskola » Matematika
1381
határozd meg annak a körnek az egyenletét amelynek az O(-3;-2) pont és érinti a 2x+y=3 egyenletű egyenest.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek kör középpontja érintő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A lényeg röviden:
1. Ahhoz, hogy a kör egyenletét fel tudd írni egyedül a sugárra van szükséged, hiszen a középpont koordinátáit tudod.
2. A sugarat úgy tudod a legegyszerűbben kiszámolni, ha figyelembe veszed, hogy a sugár, tehát az O ponton áthaladó (vagy onnan induló teljesen mindegy) r egyenes merőleges lesz az érintőhöz húzott e egyenessel.
3. Mivel ezek merőlegesek ezért az ismeretlen r egyenesnek fel tudod írni az egyenletét (irányvektoros alakját), hiszen tudjuk, hogy ha két egyenes merőleges egymásra akkor az egyik egyenes egyik normálvektora egyenlő lesz a másik egyenes irányvektorával.
Miért jó ez nekünk, ha meghatározzuk a sugár egyenesének az egyenletét? Azért mert a kettő egymást metsző egyenes metszéspontja pontosan a köríven lesz, tehát ha kiszámoljuk a metszéspont koordinátáit amihez elengedhetetlen mind a két egyenes egyenlete, akkor meg tudjuk határozni az M metszéspont, és O középpont közötti távolságot. És ugye MO=r
4. Az érintő e egyenes normálvektora n(2;1), tehát az r egyenes irányvektora v(2;1). Ezt behelyettesítve az irányvektoros alakba (a -3;-2 ponttal, hiszen ezen átmegy az r egyenes) kapjuk, hogy r egyenes egyenlete: x-2y=1
5. Ha a két egyenletből álló egyenletrendszert megoldjuk, akkor megkapjuk a metszéspont koordinátáit, ezek: M(1,4;0,2)
6. Kiszámoljuk az MO szakaszt az ismert képlettel, erre kapjuk, hogy: 4,91, tehát ekkora a körnek a sugara.
7. Így a kör egyenlete: (x+3)^2+(y+2)^2=24,11
Az csatolt képen látható a kapcsolódó GeoGebras rajz.
Remélem, hogy tudtam segíteni, ha van valami kérdésed akkor írj nyugodtan! :)
0