Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
524
Mekkora tömegű kalcium-karbonátot reagáltatunk fölös mennyiségű salétromsavval, ha a reakcióban 3,62dm3 térfogatú , 0,112MPa nyomású, 27C-os szén-dioxid-gáz fejlődött? Legalább hány cm3 térfogatú, 2,0mol/dm3 koncentrációjú salétromsav kellett a reakcióhoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ahhoz, hogy meg tudd határozni, hogy mennyi CaCO3-ot reagáltattál arányítani kell egy sztöcihiometriai egyenlethez, ami az alábbi:
CaCO3 + 2 HNO3 = Ca(NO3)2 + H2O + CO2
Ahhoz, hogy a CaCO3 tömegét meg tudjuk határozni meg kell határoznunk az anyagmennyiségét, ahhoz, hogy ezt meg tudjuk meg kell határozni a termékoldalon egy anyag anyagmennyiségét. Az adatokból az ideális gázok állapotegyenletével ki tudjuk számolni a CO2 anyagmennyiségét. (pV=nRT, ahol R=8,314 J/mol*K). n(CO2)=0,1623 mol, ez a mennyiségű CO2 pedig ugyan ennyi anyagmennyiségű CaCO3-ból fejlődhet.
M(CaCO3)=84 g/mol, és mivel m=n*M=0,1623 mol * 84 g/mol=13,6332 g.

A feladat másik része:
Minimum kétszer annyi HNO3-ra van szükség, mint amennyi CaCO3-ra mert a reakcióegyenletből látszik, hogy 1:2 arányban reagálnak egymással. Ez a mennyiség: 0,3246 mol.
Koncentráció meg van adva, tehát tudunk térfogatot számolni:
c=n/V, behelyettesítve: 2=0,3246/V, ebből V=0,1623 dm3, ami 162,3 cm3.
Módosítva: 7 éve
0