Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitséget szeretnék

Főoldal » Középiskola » Matematika
2522
Mennyi a kétjegyű,3-mal osztható számok összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát a 12, 15, 18, ..., 96, 99 számok összegét keressük. Ezek számtani sorozatot alkotnak, amelynek első eleme `a_1=12`, különbsége `d=3`. Az utolsó elem `99=12+29*3`, vagyis a sorozatnak az első 30 elemét kell összegeznünk. A számtani sorozat első `n` elemének összegére vonatkozó képletet bizonyára tanultad:

`S_n=((a_1+a_n)*n)/2`

Behelyettesítve az adatokat:

`S_30=((a_1+a_30)*30)/2=((12+99)*30)/2=1665`
1