Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitséget szeretnék

Főoldal » Középiskola » Matematika
1664
Határozza meg a 3960 és az 5670 számok legnagyobb közös osztóját és a legkisebb közös többszörösét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először meg kell határozni a két szám prímtényezős felbontását:
`3960=2^3*3^2*5*11`
`5670=2*3^4*5*7`

A legnagyobb közös osztót a közös prímtényezők alkotják, mindegyikből a kisebbik hatványt kell venni: `2*3^2*5=90`.

A legkisebb közös többszörösben pedig minden prímtényezőnek benne kell lennie, mégpedig a magasabbik hatványon: `2^3*3^4*5*7*11=249480`.
1