Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számításban tudna valaki segíteni?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1140
Összeöntünk 45,2 cm3 0,0270 mol/dm3 koncentrációjú sósavat és 56,5 cm3 1,24 pH-jú salétromsavat, majd az oldatot 500,0 cm3 térfogatra hígítjuk. Mennyi lesz az így keletkező oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Ki kell számolni, hogy az 500 cm³ oldatunkban hány mol H+ ion lesz, mert annak a 10-es alapon vett negatív logaritmusa adja meg nekünk az oldat pH-ját.
1 db sósav molekulában 1 db H+ van. Az oldat koncentrációjából és térfogatából kiszámolhatjuk, hogy az sósavoldatban hány mol sósavmolekula van, és ugyanennyi mol H+ ion lesz benne. Az oldat térfogata 45,2 cm³= 0,0452 dm³. Tudjuk tehát, hogy 1 dm³-ben 0,0270 mol van, ezért
0,0270×0,0452= 1,22×10-3 mol sósav = ugyanennyi mol H+ van benne.
A salétromsav oldatnál a pH van megadva. pH-ból a koncentrációt kiszámolhatjuk, ha 10-et a pH negatív értékére emelünk. Vagyis a salétromsav oldat koncentrációja 10-1,24
Ebből ugyanúgy ki kell számolni, hogy a salétromsav oldatban mennyi mol salétromsav van, mert ugyanennyi mol H+ ion lesz benne (mert a salétromsav képlete HNO₃, tehát ugyanúgy, mint a sósavnál, egy molekulában egy H+ ion van).
10-1,24×0,0565= 3,251×10-3 mol H+ ion van benne.
Mivel ezt a két oldatot összeöntjük, így a kiszámolt mol H+ ionok összadódnak:
1,22×10-3 + 3,251×10-3 = 4,471×10-3 mol H+ ion lesz az 500 cm³ oldatban.
500 cm³= 0,5 dm³, vagyis a kész oldat koncentrációja:
(4,471×10-3)/0,5 = 8,942×10-3
A koncentrációból pedig ahogy említettem, a következőképp számolunk pH-t:
-lg(8,942×10-3) = 2,05 lesz a pH.
Remélem tudtam segíteni :)
1