Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
590
Egy 300 kg tömegű testet 900 J munkával 2 m hosszú úton húztunk fel a lejtőn. Mekkora a lejtő hajlásszöge ha a súrlódástól eltekintünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha a súrlódástól eltekintünk, akkor azt mondhatjuk, hogy a 900 joule munka teljes egészében a test helyzeti energiájának növelésére fordítódott. A helyzeti energia `E=mgh`, ebből kifejezve a magasságot: `h=E/(mg)``=``900/(300*10)=0.3\text{m}`. Tehát egy olyan lejtő hajlásszögét keressük, amelynek magassága 30 centi, hossza pedig 2 méter: `alpha = arcsin(0.3/2)~~8.63°`.
1