Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1245
A 2000 kg tömegű kocsi álló helyzetből indulva 50 m- es úton állandó gyorsulással mozog. A kocsi felgyorsításához szükséges munka 100 kJ. Mekkora a kocsira ható erők eredője? Mennyi ideig tartott a gyorsulás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az eredőerő munkája `W=F_e*s`. Tudjuk, hogy `W=100\text{kJ}` és `s=50\text{m}`, innen az eredőerő: `F_e=W/s=100000/50=2000\text{N}`.

Az eredőerő és a tömeg ismert, Newton II. törvényéből ezek alapján meghatározható az autó gyorsulása: `a=F_e/m``=``2000/2000``=``1\text{m}/\text{s}^2`.

A nyugalomból indulva egyenletesen gyorsuló test által megtett út képlete `s=a/2 t^2`, ebből kell kifejezni az időt: `t=sqrt((2s)/a)``=``sqrt((2*50)/1)``=``10\text{s}`, tehát tíz másodpercig tartott a gyorsulás.



Ezt az utóbbi kérdést egyébként máshogy is meg lehet válaszolni. Az eredőerő 100 kJ munkája az autó gyorsítására fordítódott, tehát a gyorsulás végén 100 kJ mozgási energiája lett:
`E=1/2mv^2`
Innen kifejezve a sebességet:
`v=sqrt((2E)/m)=sqrt((2*100000)/2000)=10\text{m}/\text{s}`
Ahhoz, hogy `1\text{m}/\text{s}^2` gyorsulással `10\text{m}/\text{s}` sebességre tegyen szert, tíz másodpercig kell gyorsulni (`t=v/a`).
1