Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
895
Sziasztok!
Matekon különböző szöveges feladatokat csinálunk és kettőben nagyon rlakadtam:

Egy tanuló két hanglemezt adott el azonos
áron. Az egyiken 20%ot nyert a másikon 20%ot vesztett l, így összesen 10 forinttal kapott kevesebbet,mint amennyiért vette őket. Mennyiért adta és vette a lemezeket.

Egy téglalap egyik oldalát 25%kal megnöveltük. Hány százalékkal kell csökkenteni a szomszédos oldalt l, hogy a terulete ne változzon.

Előre köszi annak aki segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az első feladaton még gondolkodom.

A másik feladat:
Ugye a téglalap területe T=a*b
Ha az a oldalt növeljük meg 25%-kal pl, akkor kapjuk, hogy: T1=1,25a*b
Innen rögtön kitűnik, hogy T1 akkor lesz egyenlő az eredeti T-vel, ha b-t elosztjuk 1,25-el, tehát T=T1, ha T1=1,25*a*b/1,25-el.
b/1,25-ről viszont tudjuk, hogy egyenlő 0,8b-vel, tehát akkor a téglalap b oldala a 80%-a az eredetinek, vagyis 20%-kal kell csökkenteni.
Így érthető? :)
Módosítva: 7 éve
0