Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Van olyan valaki aki éppen most tanulja a 10.es anyagot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
623
Van olyan valaki aki éppen .ost tanulja a 10.es Matematikai anyagot vagy esetleg mos érettségizet vagy talán érti a HEGYESSZÖGEK SZÖGfüggvényeit-Trigonometria.
Ezeket a feladatokat a lehető legegyszerűben meg tudná csinálni levezetésekkel eggyütt, nagyon sűrgős lenne, segítsetek kérlek. Tk 183. Oldal 1,a
5
6
7
8,a feladatok kellenének
10.es matek könyvből .
A lehető legegyszerűbb számolással részletesen
Előre is köszönném a választ
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!
Ez Mozaikos, vagy OFI-s könyv?
0

Csatoltam képet.
0

Megcsinálok egy párat levezetéssel együtt, és akkor onnan szerintem fogod már látni a logikát.
9-es feladat a Balatonos, annak az a) része:
A feladat szövegéből könnyen tudunk rajzolni egy derékszögű háromszöget, ahol a háromszög "alsó" befogója jelöli a vízszintet, a másik befogó pedig a szálloda. A szálloda magassága 30 méter a feladat szerint, így második befogó is 30 méter. Ha elnevezzük a háromszög oldalait, akkor a B csúcsnál lesz a 30 fokos depressziószög, ami látszik az ábrámból, amit rajzoltam. A szálloda tóra néző bejárata az A pont lesz, a csónakot pedig a C pontból nézzük. Ismerjük a háromszög oldalai, és szögei közötti összefüggéseket, és a csónak távolságát a bejárattól így ki is tudjuk számolni. Hiszen mi kell ahhoz, hogy ezt meghatározzuk? A c oldal kiszámolása. Milyen adatunk van? A szög, és a kisebbik befogó hossza. Milyen összefüggést ismerünk fel?
A szinuszt, hiszen szinusz(alfa)=szöggel szemközti oldal osztva az átfogóval.
Kiszámoljuk szinusz 30 foknak az értékét, ez 0,5 (nevezetes szög, kiszámolni sem kell, ha valaki tudja, vagy megnézi a függvénytáblázatban), ennek tudatában tehát a képletünk így néz ki:
0,5=30/a-valm ezt a-ra megoldva kapjuk a 60 méteres végeredményt. De ez az átfogó, mert az adatokból csak ezt tudtuk kiszámolni, de mivel a háromszög derékszögű, és ismerjük két oldalát, így Pitagorasz tételével ki tudjuk számolni a c oldalt, amit nekünk kell. Erre jön ki egy picit felfele kerekítve az 52 méter. Tehát 52 méterre van a csónak a szálloda bejáratától.

5) Napsugaras feladat
A nap sugarai abba a pontba fognak esni, ahol az oszlop árnyéka "véget ér". Nincsen megadva adat, de nem is kell, hiszen felhasználjuk azt, hogy a háromszög oldalai, és szögei közötti összefüggés (arány) független az oldalak hosszától, vagyis ha a háromszög méretét egységesen növeljük, akkor az arányok sem változnak. (ugye ezek a háromszögek hasonlóak lesznek).
Azt írja, hogy ha kétszer akkora az árnyék, mint a villanyoszlop. Legyen a villanyoszlop 2 méter, az árnyéka ekkora 4 méter, így tg(alfa)=2/4, amiből tangenst kifejezve kijön a 45 fokos érték.
Így kell a további szorzószámokkal is számolni.
Na most egyelőre ennyit tudtam írni, mert dolgozom, de ha végeztem este, és még aktuális a kérdés, akkor csatolok képeket, meg a többi megoldást is megírom csak most nekem mennem kell, és azt sem néztem át, amit írtam, remélem nincsen benne hiba. Addig gyűjtsd össze a kérdésed ha gondolod.
1