Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
988
Hogyan kell irányvektort számolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Attól függ hogy érted.

Egy normálvektorból úgy kapsz irányvektort, hogy megcseréled az x, illetve y koordinátákat és az egyiknek veszed az ellentettjét.

Pl.: `underline n = (2; -8)` normálvektornak az irányvektor: `underline v = (8; 2)` vagy `underline v = (-8; -2)`

Ha egy egyenes egyenlete van megadva, pl.: `2x - 4y = 7`
Leolvassuk a normálvektorát:

a normálvektor x koordinátája az egyenletben lévő x együtthatója, azaz 2.
a normálvektor y koordinátája az egyenletben lévő y együtthatója, azaz -4.
A normálvektor tehát: `underline n = (2; -4)`
Irányvektort már az előzőek szerint tudsz alkotni, megcseréljük a koordinátákat, és vesszük az egyik ellentettjét.
Tehát az egyenes irányvektorai lehetnek: `underline v = (4; 2)` vagy `underline v = (-4; -2)`
0