Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
556
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Most mindegyikre nincsen sajnos időm, de elkezdem.
2) N2+3H2=2NH3
K=(0,54^2)/(3,6^3*1,2), ez: 0,0052, ennyi az egyensúlyi koncentráció
A kiindulás, átalakult, és egyensúlyba maradt táblázatot kell felvenni, ahhoz, hogy a nitrogén, és hidrogén átalakulását megtudjuk. Nem tudom, hogy ezt fel tudod-e, ha nem, akkor írj, és ha lesz időm, akkor leírom.
Tehát a táblázat kitöltéséből lehet tudni, hogy kiindulásba 1,47, és 4,41 mol/dm^3 N2, és H2 volt, ebből átalakult 0,27, és 0,81 mol/dm^3, így az átalakulási százalékok könnyen számolhatóak: N2: (0,27/1,47)*100=18,4, és H2: (0,81/4,41)*100=18,4 szintén.
A többit később igyekszem megírni, ha addig nem írják meg mások
0

Itt a répacukros feladat megoldása.
Röviden:
Észrevehető, hogy meg van adva, hogy mennyi a reakció reakcióhője 5 g reakcióba vett cukor esetén, úgyhogy ebből kit tudtam számolni, hogy akkor mekkora hó szabadul fel 1 mol anyag esetén, melynek a tömege ugye 342 g. Ennek értéke: -5656 kJ/mol
Hess tétele miatt felírhatunk egy sima egyenletet, hiszen tudjuk, hogy hogyan számolunk reakcióhőt, és behelyettesítjük az adatokat. Az egyenletet megoldva jön ki a 2218 kJ/-mol-os válasz. Levezetés a csatolt képen, ha valami nem világos, akkor írj nyugodtan. :D
0

Na megint itt vagyok. Az utolsó, HI-os feladat a következőképpen néz ki szerintem:
Elkezdtem a táblázatot úgy kitölteni, hogy hogy tudtuk, hogy kiinduláskor 1 mol jódunk volt, így ezt az adatot írtam be elsőnek. Azt is tudtuk, hogy a feladat szerint át kell alakulnia a jódnak 99%-ban, tehát a második adat amit be tudtunk írni az az, hogy a I2-ból átalakult 0,99, tehát egyensúlyban maradt 1-0,99=0,01, így a I2 egyensúlyi részére vonatkozó adat volt a harmadik, amit be tudtunk írni. No most ha visszaugrunk az átalakulási részhez, akkor látjuk,. hogy a I2ból 0,99 mol alakult át, és a reakcióban 1 mol I2 vesz részt, tehát akkor dupla annyi HI fog átalakulni, ami 1,98 mol, ez volt a következő adat amivel a táblázat kitöltését tudtam folytatni. A következő adat: látszik tehát, hogy 1,98 HI maradt egyensúlyban.
Ahhoz, hogy mindehhez mennyi H2 kell, és hogy annak hány százaléka alakult át nem tudjuk kitöltéssel folytatni, mindenképpen számolnunk kell. 433 fokon 47 az egyensúlyi állandó, ezt írja a feladat, ebből pedig meg tudjuk állapítani a H2 egyensúlyi koncetrációját oly módon, hogy behelyettesítünk a tömeghatás képletébe.
(Ez a képlet ugye: egy egyensúlyi folyamat egyensúlyi állandóját meghatározhatjuk, ha a termékoldalon megfelelő sztöcihiometriai értelemben vett anyagok koncentrációinak szorzatát elosztjuk a kiindulási anyagok megfelelő sztöcihiometriai értelemben vett anyagok koncetrációjának szorzatával. Pl.: 2A + 3B =(egyensúly) 4C + D reakciónak az egyensúlyi állandója: (C^4*D)/(B^3*A^2), ha ismerjük a koncetrációkat az egyensúlyi elegyben).
Tehát az egyenlet amit a fentiek alapján tudunk írni: 47=(1,98^2)/0,01x, ahol x a H2 egyensúlyi koncentrációja. Ebből x=8,33.
Ha 0,99 mol I2 alakult át akkor ugyanennyi H2 is fog átalakulni, tehát a kiindulási H2 mennyisége: 8,33+0,99 ami kerekítve 9,33. Ebből, ha százalékot számolunk: 11,9 % a H2 átalakulása. A leírtak a képen is látszanak,h a valami nem okés, akkor írj, és igyekszek segíteni, csak most én is éppen vizsgára készülök. :D
0